Tips voor het plannen van je bruiloft

Yess! De liefde van je leven heeft je DE grote vraag gesteld en je hebt natuurlijk volmondig 'ja' gezegd. Na de gelukzalige roes besef je opeens dat je allerlei dingen moet gaan regelen: de stijl, de locatie, de gastenlijst, je droomjurk (jeetje pff). No worries... met deze stappen help ik je op weg naar een goed georganiseerde droombruiloft. Het is voor mij al meer dan twintig jaar geleden dat ik zelf in het huwelijksbootje stapte. Toen was het al moeilijk om keuzes te maken en dat is er vandaag de dag niet makkelijker op geworden met zoveel aanbod. Je kunt het zo gek maken als je wil. Een chique bruiloft op een statig kasteel of lekker ongedwongen in de achtertuin. Kijk vooral naar wat bij jullie past en waar je je goed bij voelt. Heel veel succes met het plannen van jullie grote dag!

1: Prik een datum Grijp je ventje bij de arm en neem hem apart voor een goed overleg. Hebben jullie een speciale datum die belangrijk is, of heeft een bepaald seizoen de voorkeur? Misschien wordt het wel de dag dat jullie officieel 'verkering' kregen, of een geluksgetal... Tja een datum prikken is nu niet iets wat je romantisch kunt noemen, maar wel heel belangrijk. Zeker niet onbelangrijk is jullie budget: welke datum komt financieel het beste uit? Zo zijn zaterdagen bijvoorbeeld het duurst. En in de wintermaanden trouwen kan weer voordeliger zijn. Houdt ook rekening met het tijdsbestek: hoe lang denk je nodig te hebben voor het organiseren van jullie grote dag? Misschien moeten jullie nog sparen. Dat is helemaal niet zo gek. Bespreek met elkaar wat jullie belangrijk vinden.

2: Thema en stijl Je hoeft niet direct je trouwdag tot in het kleinste detail vorm te geven, maar in grove lijnen is het fijn om te weten welke uitstraling jullie willen voor je huwelijksdag. Ga je voor een intieme bruiloft of wil je het groots aanpakken? Dicht bij huis, of toch in het buitenland? Het toepassen van een thema kan ook erg origineel zijn. Het geeft je bruiloft een persoonlijk tintje. Trek er een middagje voor uit met je lover en maak samen een moodboard om de sfeer van jullie grote dag te bepalen. Dan krijg je een duidelijk beeld en is het makkelijker om keuzes te maken voor de grote organisatie.

3: Budget Tenzij je een sugar daddy aan de haak geslagen hebt of zelf bakken met geld verdient, zul je rekening moeten houden met een budget. Bepaal samen met je verloofde wat jullie maximaal uit willen geven aan jullie grote dag. Een budget opstellen is het makkelijkste deel, maar daarna komt het moeilijke gedeelte: je eraan houden. Bekijk wat jullie het belangrijkste vinden. Blijkt bijvoorbeeld die ene trouwjurk 1000 euro duurder, dan zul je moeten gaan kijken of je dat dan weer kan besparen op dingen die je minder belangrijk vindt. Een bruiloft bij je ouders thuis met een barbecue kost waarschijnlijk minder dan een klassieke bruiloft met vijfgangendiner in een kasteel. Ga slim om met je budget.

4: Zoveel keus, waar kies je voor? Veel aanstaande bruidsparen vinden het moeilijk om definitieve beslissingen te maken. Dat is logisch, maar toch zul je vele knopen door moeten hakken. Dus prik die trouwdatum en boek die locatie. Vooral bij populaire trouwlocaties moet je niet raar staan te kijken als ze hele komende jaar elke zaterdagavond al vol zitten.

5: Gastenlijst Het is bij het opstellen van de gastenlijst belangrijk een paar dingen in gedachten te houden. Hebben jullie al een idee hoeveel gasten jullie kunnen uitnodigen op de trouw- en/of feestlocatie die je in gedachten hebt? Wat is julie budget? Hoe meer gasten, hoe hoger de rekening. Bedenk met wie jullie jullie bruiloft willen delen en voel je tot niets of niemand verplicht. Nodig alleen die mensen uit met wie je deze mooie dag willen vieren.

6: Uitnodigingen Vanaf het moment dat de datum vast staat en de locatie en het gemeentehuis zijn geboekt, is het tijd om familie en vrienden op hoogte te stellen van jullie bruiloft. Het is goed om alvast een save the date-kaart of e-mail te sturen. Dit zorgt ervoor dat jullie gasten de datum waarop jullie gaan trouwen alvast vrij kunnen houden op de kalender. Natuurlijk volgt echte trouwkaart later, meestal zo’n twee maanden voor de bruiloft.

7: Personeel Bij het plannen van de bruiloft kun je de hulp vragen van anderen, van de ceremoniemeester of bruidsmeisje. Een ceremoniemeester kan helpen met het en is daarnaast een aanspreekpunt voor de gasten. Als er bijvoorbeeld vragen zijn over het geven van een huwelijkscadeau en het inplannen van speeches en acts. De ceremoniemeester zorgt er op de dag van de bruiloft voor dat de planning in de gaten gehouden wordt. Ook is deze persoon het aanspreekpunt voor de trouwbedrijven die jullie hebben ingeschakeld, zodat jullie zelf heerlijk zorgeloos van de dag kunnen genieten. Vraag deze personen op tijd en denk er goed over na wie deze mooie maar belangrijke taak op zich kan nemen. Getuigen Wie mag er getuige zijn? Wie zouden jullie daarvoor willen vragen.? Het is natuurlijk niet zo dat je perse die ene vriendin moet vragen omdat je ook op haar trouwdag getuige mocht zijn.

8: Wettelijke kant Voordat je mag trouwen, moet je eerst in ondertrouw (een verklaringen doen van je voorgenomen huwelijk). Voor deze procedure kun je contact opnemen met de gemeente. Bij dit onderdeel moeten de getuigen bekend zijn en iedereen moet een geldig paspoort of identiteitsbewijs bezitten.

9: Huwelijkse voorwaarden Bij huwelijkse voorwaarden denk je misschien in eerst instantie aan beroemdheden. Maar misschien is het voor jullie ook handig. Wanneer een van jullie een eigen bedrijf heeft misschien.

10: Naam Wil je je naam veranderen en welke naam wil je dan aannemen? Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat de vrouw haar eigen naam houdt. Iets om even over na te denken dus.

11: Time for fun stuff Yes, alle belangrijke dingen zijn geregeld. Je mag heerlijk gaan neuzen, op zoek naar een prachtige bruidstaart, een leuke livepainter, bloemen en jullie outfits! De jacht naar jouw perfecte droomjurk is geopend! Er komt best wel wat kijken bij het plannen van je bruiloft. Doe daarom alles stap voor stap, in de juiste volgorde. Met de leuke dingen beginnen is heel verleidelijk. Je trouwjurk, de ringen en de bruidstaart uitzoeken bijvoorbeeld. Ennuh een huwelijksreis misschien..etc. Maar first things first. Je hebt niks aan een bruidstaart als de trouwlocatie nog niet eens is geboekt.

Mijn laatste tip voor jullie: Maak een checklist, en hou je eraan. Streep de dingen af die al gedaan zijn. Dat geeft een rustig gevoel en je kunt zo niets vergeten. Heel veel plezier met het plannen, heb geen stress en probeer er ook echt van te genieten. Want voorpret is ook leuk. Enjoy!

Is onze datum nog vrij?

Willen jullie binnenkort een live-painting laten maken van een bruiloft, bedrijfsfeest of ander feest dat vereeuwigd mag worden op doek en willen jullie de datum alvast reserveren? Neem dan vrijblijvend contact op en Peggy checkt snel haar agenda. Graag tot gauw!

Neem contact op