Op zoek naar kerstmis

 

copyright © Peggy van Gurp Kunst 

In het hoge Noorden, in het land van de lange, donkere winters, woont sneeuwman Jurre. Hij heeft nog nooit Kerstmis gevierd. Maar sinds hij verhalen heeft gehoord over een feest met veel cadeautjes en heerlijk eten, wil hij het kerstfeest graag zelf beleven. Hij besluit op zoek te gaan naar Kerstmis. Het wordt een lange tocht en onderweg wordt Jurre telkens opgehouden door een dier in nood. Zal Jurre erin slagen om Kerstmis te vinden? Een hartverwarmend prentenboek over een van de mooiste feesten in het jaar. Een boek dat klein en groot eraan herinnert wat Kerstmis eigenlijk betekent.

 

1. Ver in het noorden, in het land van de lange, donkere winters, staat een sneeuwman. Zijn naam is Jurre. Jurre is een gelukkige sneeuwman. Hij heeft een mooie muts, een das, stro als haar, een wortel als neus, twee glimmende knopen op zijn bolle buik en een prachtig plekje aan de voet van een besneeuwde heuvel. Toch is er nog één ding dat Jurre graag nog zou willen. Hij zou ook zo graag eens kerstmis vieren. Zijn vriend de Hermelijn heeft hem er al zoveel over verteld. Over een feest met veel cadeaus en lekker eten. Wat moet dat geweldig zijn!

2. Vol goede moed gaat Jurre op pad. Over besneeuwde velden en door dicht bossen. Tot hij iemand hoort sniffen. Het is een konijntje met grote honger. 'Ik help je wel,'sust Jurre, en hij tilt het diertje op. Knibbel knabbel, doet het konijntje tot er een gat in de wortel zit. 'Wil je misschien met me mee?'vraagt Jurre dan. 'Ik ben op zoek naar kerstmis.

3. En daar gaan ze met z'n tweeën, want het konijntje wil wel mee. Tot ze iemand horen piepen. Het is een muisje dat vastzit in een kopje waarin het zich had verstopt om te ontsnappen aan een kat. 'We helpen je wel,'zegt Jurre zachtjes, en hij pakt het diertje bij zijn staart. Floep, doet het kopje. Piep, schreeuwt het muisje. 'Wil je misschien met ons mee?'vraagt Jurre dan. 'We zij op zoek naar Kerstmis.

4. En daar gaan ze met z'n drieën, want het muisje wil ook wel mee. Tot ze iemand horen kwaken. Het is een eendje met een vastgevroren pootje. 'We helpen je wel, 'biedt Jurre direct aan, en hij neemt het diertje vast. Krak, doet het ijs, en los is het pootje van het eendje. 'Wil je misschien met ons mee?'vraagt Jurre dan. 'We zijn op zoek naar Kerstmis.'

5. En daar gaan ze met z'n vieren, want het eendje wil ook wel mee. Tot ze iemand horen janken. Het is een vos die in een klem gevangen zit. Jurre wil wel helpen, als de vos belooft geen andere dieren meer te eten. Geen konijntje en geen muisje en een eendje evenmin. 'Echt niet,'zweert de vos heel plechtig.'Wil je misschien met ons mee?'vraagt Jurre dan. 'We zijn op zoek naar kerstmis.'

6. En daar gaan ze met z'n vijven, want de vos wil ook wel mee. Tot ze iemand horen hinniken. Het is een paard met enorme honger. "We helpen je wel,'stelt Jurre voor, en hij buigt zich naar het dier. Smikkel smakkel, doet het paard tot er geen halmpje stro meer over blijft. 'Wil je misschien met ons mee?'vraagt Jurre dan. 'We zijn op zoek naar kerstmis.'

7. En daar gaan ze met z'n zessen, want het paard wil ook wel mee. Tot ze iemand horen balken. Het is een ezel die staat te bibberen van de kou. 'We helpen je wel,'zegt Jurre opnieuw, en hij slaat zijn sjaal om het dier. Ia, doet de ezel van opluchting. 'Wil je misschien met ons mee?'We zijn op zoek naar Kerstmis.'

8. En daar gaan ze met z'n zevenen, want ook de ezel wil wel mee. Tot ze iemand horen tjilpen. Het is een vogeltje in nood. "We helpen je wel,'stelt Jurre haar gerust. 'Hier, neem mijn muts maar.'En net op tijd kunnen drie kleine vogeltjes in hun nieuwe nestje klimmen. Terwijl Jurre en de anderen verder lopen, zingt de vogel een prachtig lied.

9. Met z'n zevenen gaan ze door met zoeken. Tot ze iemand horen snuiven. Het is een mol die in de problemen zit. Jurre schiet opnieuw te hulp en zet de stok van zijn knapzak onder een groot rotsblok. Nu heeft hij alleen zijn knopen nog. Maar als ze iemand horen tokken, geeft Jurre die ook weg, zodat de specht zijn jonkies kan beschermen tegen de kou.

10. Intussen is het donker en het begint harder en harder te stormen. "Ik zal Kerstmis vast niet vinden,'snikt Jurre. 'En ik heb alles weggegeven. Nu heb ik niets meer.'Maar he paard zegt dat hij niet mag opgeven, en dat vinden de anderen ook. Dus zoeken ze verder, ook al zijn ze nog zo moe. Tot ze echt niet meer kunnen en een oude schuur zien staan. Daar besluiten ze te overnachten en te schuilen voor het donker en de kou.

11. Als ze allemaal liggen te slapen, klinkt er plots een geluid. Iedereen schiet wakker en kijkt angstig voor zich uit. Jurre durft als enige voorzichtig naar de deur.

12. Daar staat een vriendelijke oude man die zegt: 'Hohoho, ik ben de kerstman en kom jullie vertellen wat Kerstmis is. Kerstmis gaat om lieve dingen die je voor een ander doet. Elkaar helpen, geven, delen en vergeven. Als je lief bent voor anderen, weet je wat Kerstmis is. Jullie hebben Kerstmis echt gevonden. Kijk maar om je heen. Daarom heb ik wat voor jullie. Vrolijk kerstfeest, beste vrienden.'

13. Jurre kan zijn ogen niet geloven. Dat was de kerstman aan de deur. Ze hebben Kerstmis toch gevonden! Met z'n allen maken ze de pakjes open die de kerstman aan hen gaf. Iedereen is dolgelukkig. Ze dansen en zingen de hele nacht lang. En zo maken Jurre en zijn vrienden er een fantastisch kerstfeest van.

Is onze datum nog vrij?

Hebben jullie binnenkort ook een bruiloft, bedrijfsfeest of ander bijzonder moment dat live vereeuwigd mag worden op doek en willen jullie de datum alvast reserveren? Neem dan vrijblijvend contact op en dan checkt Peggy snel haar agenda. Graag tot gauw!

Neem contact op